JEKLARNA

Uspeh jeklene preobrazbe niso samo izgubljeni kilogrami

Celoten december in sploh obdobje med Božičem in novim letom je v »fitnes krogih« malo bolj umirjen, kot preostanek leta. Za začetek januarja pa so sedaj že tradicionalni množični vpisi na različne vadbe ter začetek diet ali strogih jedilnikov v okviru novoletnih zaobljub. Glavni namen tega je doseči neke vrste rezultat. Največkrat je ta rezultat v stilu »plaža 2020«, glavno merilo uspeha pa so izgubljeni kilogrami oz. kilogrami, ki jih pokaže tehtnica. Do tu je vse popolnoma OK.

Zdrav način prehranjevanja in redna telesna dejavnost sta dva pomembna dejavnika v celotni sliki zdravja in počutja. Vendar nista edina. Prav tako tudi izgubljeni kilogrami niso edini pokazatelj vašega napredka in uspeha na poti do cilja. Tega se morate zavedati. Najbolje, če to veste že od samega začetka.

 

Pomembno, da veste:

 

Ne pravim, da kilogrami nikakor niso pomembni – daleč od tega. Zdrava telesna masa je eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki določajo zdravje posameznika in vplivajo na posameznikovo (prezgodnjo) umrljivost. Zdrava telesna masa je namreč povezana z manjšim tveganjem za nastanek kardiovaskularnih bolezni in nekaterih vrst raka – skupini bolezni, ki sta v razvitem svetu najpogostejša vzroka za prezgodnjo smrt (1, 2).

Spremembe so potrebne. Tudi sprotno prilagajanje. Čeprav majhno, je lahko zelo pomembno.

Da se vaše začetno stanje spremeni v končnega, torej v željen rezultat, so potrebne določene spremembe. Majhne in velike, lažje in težje. Več njih. Ena izmed sprememb je že to, da ste se odločili za spremembo gibalnih in prehranjevalnih navad. Druga sprememba je realizacija te odločitve – prvi obisk treninga in posvet s trenerjem in prehranskim strokovnjakom. Ta dva koraka še ne prinašata rezultatov. Po prvem treningu in prehranskem posvetu se to na vaši pripravljenosti izgledu in telesni masi ne bo poznalo. To seveda še ne pomeni, da niste na pravi poti. Razumete, kaj vam želim povedati?

Vsaka odločitev, ki jo naredite v smeri doseganja zastavljenega cilja, bo pripomogla k uspehu in se bo na koncu obrestovala. Začetek obiskovanja vadbe se spremeni v redno telesno aktivnost, prehranski posvet pa v primernejše izbire živil. Oboje v končni fazi pomeni, da boste z nekaj doslednosti in vztrajnosti kmalu deležni rezultatov.

 

REZULTATI, KI JIH NE MERIMO V ŠTEVILKAH

 

Da število izgubljenih kilogramov ni vse, kar je pomembno, smo do zdaj že povedali. To imamo osvojeno. Zdaj pa pride na vrsto tisto, po kar ste prišli – kaj še videti kot odraz dela v pravo smer. Kaj so tisti rezultati, ki jih ne merimo v izgubljenih kilogramih?

Telesna sestava:

Očiten, a pogosto spregledan prikaz uspešnega dela na področju telesne vadbe in prehrane. Višji odstotek mišic in nižji odstotek maščobe v primerjavi s preteklimi meritvami je dober pokazatelj napredka. Tudi v primeru, ko kilogrami ostanejo enaki. Ustrezna telesna sestava, torej dovolj mišične mase in zdrava količina maščobe, je namreč dober pokazatelj stanja posameznikovega telesa in nam pogosto pove več, kot samo telesna masa (3, 4).

 

Nenazadnje pa smo o pomembnosti mišične mase že pisali – za obnovo znanja priporočamo branje tega zapisa.

Večja vzdržljivost:

Že po nekaj tednih redne telesne dejavnosti se lahko pojavijo opazne razlike v vzdržljivosti. To lahko opazite pri lažji igri z otroki, hoji po stopnicah (tudi do prostorov Jeklarne) in pri lažji izvedbi treningov. Počasna hoja se kaj hitro lahko spremeni v sprehod s solidnim tempom, kar je velik napredek. Manjša zadihanost kot posledica telesnega napora je vedno dober znak. Ne podcenjujte tega. Več vzdržljivosti lahko pomeni, da boste sposobni opraviti daljšo telesno aktivnost, s tem povečali porabo energije in vplivali na lažjo izgubo telesne mase.

Obsegi:

Če kot spremljanje napredka merite obsege različnih delov vašega telesa (pas, boki, roke, noge) in so razlike med posamezni merjenji take, ki kažejo v željeno smer, je to spet dobro, kajne? Če obsege merite sami, skrbite za natančno merjenje vsakič na istem mestu. Ta vrsta napredka je enostavna za spremljanje tudi brez merjenja. Če so vam obleke kar naenkrat bolj prav, pomeni da ste na dobri poti.


Če vam komplimente dajejo bližnji, prijatelji, trenerji – zakaj ste vi edini, ki svojih dosežkov ne vidite?

Prav je, da smo do sebe kdaj pa kdaj malo strogi in nekoliko kritični. Preveč strogosti do samega sebe pa vam ne dela ničesar dobrega. Veselite se majhnih sprememb in vmesnih dosežkov, ki vas bodo pripeljali do nečesa večjega. Če v ogledalu opazite pozitivno spremembo na vašem telesnem izgledu, se naglas pohvalite. Tudi po uspešno opravljenem treningu si lahko rečete »bravo«, ko se vozite ali ko hodite domov.

 

 

Kaj vam redna vadba in dobre prehranjevalne navade še prinašata?

 
 

Zgoraj našteti cilji in rezultati so tisti, ki jih posamezniki najpogosteje iščejo in si jih želijo doseči. Zato se pogosto zgodi, da spregledajo še nekatere malo manj opazne. Take, ki pridejo sproti. Z malo pozornosti in zavedanja ter analize samih sebe bo hitro jasno, o čem govorim:

  • Boljša samozavest
  • Spoznavanje novih ljudi, tkanje prijateljstev in mogoče celo partnerskih odnosov
  • Izboljšano ravnotežje in lažje opravljanje vsakdanjih opravil
  • Bolj trden spanec
  • Boljša organiziranost dneva in bolje izkoriščen čas

 

Vse spremembe, ki sem jih do sedaj v zapisu naštel, bi lahko opisali z izrazom »sprememba življenjskega sloga«. Ravno to pa je tisto, kar želimo.

 

Doseganje »fitnes« ciljev in v končni fazi vseh ciljev v življenju je postopek, ki traja. Ne zgodi se čez noč. Tekom tega procesa se naučimo ogromno. Še največ pa se lahko naučimo od sebe in o samem sebi. Z dobro zastavljenim načrtom, strokovno pomočjo in z nekaj vztrajnosti se da doseči ogromno. Močno pomaga, če ne vidimo samo končnega cilja, npr. na tehtnici videti X kilogramov ali biti sposoben dvigniti X kg mrtvega dviga. Doseganje manjših, vmesnih ciljev je pogosto tisto, kar nam da dodatno motivacijo in zagon za nadaljevanje tudi takrat, ko je težko.

Vmesni cilji pa naj ne bodo merjeni samo v (izgubljenih) kilogramih. Lahko so nekaj povsem osnovnega, a zelo učinkovitega, npr. organizacija nakupovalnega listka, ureditev hladilnika in shrambe ter za 1 h daljši čas spanca. Tudi višji nivo energije ali lažje sedenje zaradi odsotnosti bolečine spodnjega dela hrbta so super pokazatelj, da nekaj delate prav.

 

Minimalne spremembe vodijo v vedno večje spremembe, ki vas na koncu vodijo do zastavljenega cilja.

 

Zdrav način prehranjevanja in redna telesna aktivnost sta tek na dolge proge. Hiter in nepremišljen začetek vam lahko otežita ali celo preprečita prihod v cilj. Teh sprememb se zato lotite pametno – postopne spremembe, sprotni cilji in strokovna pomoč trenerja in prehranskega strokovnjaka lahko močno pripomorejo k vašemu uspehu.

V Jeklarni za vas poskrbimo celostno in vam nudimo stalno podporo. Če si želite izboljšati svoje prehranjevalne in gibalne navade ter s tem poskrbeti za svoje počutje in zdravje, se prijavite na brezplačen uvodni posvet in skupaj sestavimo načrt, ki vam je pisan na kožo in vas pripelje do zastavljenega cilja.

VIRI:

  1. Bhaskaran K., dos-Santos-Silva I., Leon D. A., Douglas I. J., Smeeth L. 2018. Association of BMI with overall and caose-specific mortality: a population based cohort study of 3,6 million adults in the UK. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6, 12: 944-953
  2. Veronese N., Li Y., Manson J. E., Willet W. C., Fontana L., Hu F. B. 2016. Combined associations of body weight and lifestyle factors with all cause and specific mortality in men and women: prospective cohort study. British Medical Journal, 355: 8 str.
  3. Atkinson G.,. Skinner T., Bartlett P., Schaumberg M. 2019. Healthy body composition as a means to prevent disease: the importance of exercise intensity. Journal of Science and Medicine in Sport, 22, 2: 69-70
  4. Thomson C. A., Chen Z. 2008. The role of diet, physical activity and body composition in cancer prevention. Fundamentals of Cancer Prevention. Alberts D. S., Hess L. M. (eds.), 31-78