JEKLARNA

Treningi z osebnim trenerjem

Zakaj trenirati v fitnesu z osebnim trenerjem?

Vadba v fitnes centrih je v zadnjem času med najbolj popularnimi rekreacijskimi športnimi dejavnostmi. Fitnes centre obiskujejo mlajši in starejši, ženske in moški, profesionalni športniki in rekreativci itd., vsak od njih pa ima zastavljen svoj cilj. Jasno je, da tako pestre populacije ne moremo posplošiti in sestaviti nekega univerzalnega treninga, ki bi vsakomur prinesel enake rezultate.

Med obiskovalci fitnesov je mnogo takšnih, ki ne vedo, kaj točno počnejo, ko premetavajo na tone in tone uteži. V upanju, da bodo našli tisti čudežni trening, ki jim bo povečal mišice in v trenutku stopil odvečno maščobo, brskajo po internetu, sprašujejo prijatelje, ki mislijo, da vedo vse in berejo komercialne fitnes revije. Brez razumevanja osnov anatomije, biomehanike, fiziologije in ostalih ved, ki zajemajo fitnes, je takšno zbiranje informacij precej naivno, saj človek ni sposoben kritične presoje in prehitro vsemu verjame. Veliko jih kaj kmalu obupa, saj treninga, ki bi prav njim prinesel najboljše rezultate, zelo verjetno ni zapisal še nihče.

Še večji problem od nedoseganja želenih rezultatov predstavljajo poškodbe. Te se lahko pojavijo zaradi nepravilne tehnike izvajanja vaj, neustreznega načrtovanja treninga, slabih življenjskih navad (slaba telesna drža, nezadostna gibljivost, slaba prehrana, nekakovostno spanje itd.) ali pa kot posledica poškodbe iz preteklosti, ki se izrazi šele, ko ponovno telo obremenimo do svojih meja. V izogib vsem tem težavam je zelo priporočljivo poiskati strokovno pomoč osebnih trenerjev v fitnes centrih.

Trening z dobrim osebnim trenerjem je primeren prav za vsakogar. Ironično rečeno je primeren tudi za osebnega trenerja, saj tudi ob pomoči ogledal z vseh možnih zornih kotov sebe nikoli ne vidimo tako dobro kot drugi nas. Poleg tega pa je dobro biti odprt za nove predloge ter sprejeti kritike v korist sebi, saj vsak zelo hitro razvije svoje navade in vzorce. To pa lahko predstavlja težavo, ko se napredek ustavi in je za novo stopničko potreben nam neznan korak.


PREDNOSTI TRENIGNA Z OSEBNIM TRENERJEM

Z upoštevanjem zahtev in želja stranke osebni trener za vsako stranko sestavi svojstven program. Izkušen trener hitro ugotovi, kaj stranki najbolje odgovarja, in je sposoben sproti prilagajati vadbeni program. Načrtovanje dobrega treninga zahteva kar veliko znanja in izkušenj. Ob pomoči trenerja stranka trenira brez skrbi in misli popolnoma skoncentrira na trenutno izvajanje vaj. To je že prva prednost individualnega treninga pred tistimi, ki so zapisani na spletnih straneh. Če nekdo, ki redno trenira v fitnes centrih, nima dovolj izkušenj, da bi spoznal, kaj je zanj dobro in kaj ne, bo zapravil veliko več časa kot bi ga za dosežek istega ali celo višjega cilja porabil z osebnim trenerjem.

Druga prednost, ki bi morala biti še bolj cenjena, je pravilnost izvedbe prav vsake vaje, pa naj bo še tako preprosta. Z osebnim trenerjem ima stranka stalen nadzor nad tehniko izvedbe vaje, kar je ključno za preprečevanje poškodb, ki bi lahko nastale z neustrezno tehniko. Zelo pomembno je tudi skrbeti za ravnovesje med mišičnimi skupinami v moči, ter za ravnovesje med gibljivostjo in stabilnostjo sklepov. Potrebno je vedeti kateri del telesa je namenjen za stabilno oporo in kateri za gibljivost. Če se kjerkoli pojavi šibek člen, to predstavlja povečano tveganje za razvoj poškodbe. Strokovno usposobljen in izkušen osebni trener je na takšne stvari zelo pozoren. Z ustreznim programom poskrbi, da stranka najprej doseže ravnovesje, nato pa gradi program za dosego ostalih ciljev, bodisi hujšanje, povečanje moči ali karkoli drugega.

Seveda pa osebni trener ne more znati vsega, zato je ključno tudi sodelovanje med strokovnjaki iz ostalih področjih, ki se povezujejo s fitnesom. Zrel osebni trener bo brez zadržkov priznal, da nekaterih stvari ne razume dobro in vas bo raje napotil k dobremu fizioterapevtu, maserju, vaditeljici joge ali kam drugam, če se mu zazdi, da pozna nekoga, ki bi vam znal bolje pomagati kot on sam.

Predhodno bi se moral vsak, ki se odloči za vadbo v fitnesu, posvetovati z zdravnikom, še posebno, če je imel kakršnekoli poškodbe v preteklosti, in po potrebi opraviti pregled pri fizioterapevtu. Tudi ob pravilni izvedbi vaj in stalnem nadzoru se lahko v primeru predhodnih poškodb pojavijo bolečine.

Osebni trener poskrbi tudi za zadostno mero motivacije na treningu. Mnogi zaradi nemotiviranosti trenirajo slabše ter odnehajo prej kot bi sicer. In prav ti zadnji izdihljaji predstavljajo tiste čudežne tabletke, ki obljubljajo neverjetne rezultate. Za napredek je potrebno telo spraviti iz območja udobja. Za tiste, ki niso ravno mazohisti, je to skoraj nemogoče, s pravilnim pristopom osebnega trenerja pa je to lažje izvedljivo.

Ko najamete osebnega trenerja, ne najamete samo osebe, ki vam bo kazala pravilne izvedbe vaj in težila glede zdrave prehrane. Najamete osebo, kateri boste morali za dobre rezultate razkriti marsikatero informacijo iz svojega osebnega življenja. Zelo pomemben je torej iskren odnos med stranko in trenerjem.

Edina negativna plat treniranja z osebnim trenerjem je verjetno relativno visoka cena. Vendar pa se je treba zavedati, da je to cena, ki jo investiramo vase, v svoje zdravje, fizično in psihično zmogljivost ter boljše počutje, in ne v avto, nov telefon in podobne ne tako pomembne stvari, ki hitro minejo. Pred vsakim novim obiskom fitnes centra bi se moral vsak vprašati, ali je res dovolj izkušen in sposoben, da si upa iti v bitko z nešteto tonami jekla, ki ne poznajo poraza.


ZAKLJUČEK

Torej, ko boste razmišljali o najemu osebnega trenerja, poiščite osebo s karakterjem, ki vam ugaja in ustreznim znanjem ter izkušnjam. Naj cena ne bo odločitveni dejavnik, temveč ostale lastnosti, ki bodo na vaše življenje vplivale bolj kot zapravljen denar.

V kolikor vas zanima trening z osebnim trenerjem, se prijavite na uvodni posvet, kjer se bomo z vami pogovorili o vaših ciljih in vašem trenutnem stanju ter na podlagi tega pripravili ustrezen trening program. Za rezervacijo termina posveta kliknite na spodnji gumb.