JEKLARNA

Zakaj je tako težko spremeniti svoje navade?

Navada je vsaka rutina oz. početje, ki ga izvajamo dovolj redno in pogosto, da postane avtomatsko. Raziskave ocenjujejo, da je 40-50 % naših aktivnosti izvedenih iz navade. Vpliv navad na naše življenje pa je precej večji, kot si predstavljamo na podlagi teh številk, saj je velik del našega zavednega početja posledica naših nezavednih navad.

Kakovost naših življenj je dolgoročno v večji meri odvisna od kakovosti naših navad. Z enakimi navadami bomo vedno dobili enake rezultate, zato je težko pričakovati večje spremembe, če nismo pripravljeni spremeniti svojih navad.

Vsak dan se moramo ljudje soočati z ogromnim številom sprejetih odločitev, ki na koncu določijo kakovost našega dne. Velik del odločitev je nezavednih, iz naše navade in pod vplivom takojšnjega užitka. Zato je res pomembno, da se naučimo sprejemati dobre odločitve v ključnih trenutkih. S tem bomo imeli kontrolo nad našimi navadami in kakovostjo naših dni.

 

KAJ JE KLJUČNEGA POMENA PRI SPREMINJANJU NAVAD?

 

Spremembe navad se sicer začnejo z motivacijo in željo po končnem rezultatu, dosežemo pa jih le, če postanejo te navade del naše identitete. Za uspešno telesno preobrazbo ali kakršnekoli druge spremembe v našem življenju, so potrebne korenite in trajne spremembe v naših navadah, ki se torej morajo ujemati z našimi prepričanji in vrednotami. Kaj pravzaprav to pomeni?

Za boljše razumevanje, si lahko pot do spremembe predstavljamo v treh nivojih, ki jih najlažje prikažemo v obliki krogov in kolobarjev:

 • Prvi (zunanji) nivo je sprememba naših rezultatov: izguba 20 kg, zmaga na tekmi, napisati diplomsko nalogo itd. Večina naših ciljev je povezanih s tem nivojem spremembe.
 • Drugi nivo je sprememba našega procesa: začeti dan s hranljivim zajtrkom, redno obiskovanje treningov 2x tedensko, izboljšanje tehnike meta na koš, vsak dan napisati vsaj 1 stran diplomske naloge itd. Večina navad, ki jih razvijamo, je povezanih s tem nivojem.
 • Tretji nivo pa je sprememba naše osebnosti oziroma naših vrednot: naša prepričanja, samopodoba, obsojanje sebe in drugih itd. Večina naših prepričanj je povezanih s tem nivojem.


Vsi nivoji so zelo pomembni pri spremembi in prav vse potrebujemo za dolgoročno spremembo. Ključnega pomena pri tem je smer, ki jo uberemo na poti do spremembe. Večina nas prične proces spreminjanja naših navad z osredotočanjem na to, kaj želimo doseči (prvi, zunanji nivo spremembe) in to pot lahko poimenujemo rezultatsko-usmerjena. Druga pot je osredotočanje na to, kakšna oseba želimo postati, da bomo dosegli želeno spremembo in to pot lahko poimenujemo osebnostno-usmerjena.

To lahko uprizorimo z zelo preprostim primerom. Pred kratkim smo pričeli s programom za izgubo telesne mase in kolega nas povabi na kosilo. Za glavno jed si izberemo odličen, zelo hranljiv in okusen obrok, ki je zadoščal vsem “standardom”, ki nam jih je predlagal naš trener. Potem pa pride čas za sladico, ki nam jo je trener odsvetoval, saj se po njej ne počutimo dobro. Vemo pa, da je sladica božansko dobra in se nam ob misli nanjo zelo pocedi slina. Tukaj je sedaj zelo pomembno, na kakšen način se lotimo “obrambe” pred sladico.

Ena možnost je, da rečemo:

“Ne hvala, sem na shujševalni dieti in ne smem jesti sladic.”
(rezultatsko-usmerjen način)

Drugi način pa je, da rečemo:

“Ne hvala, sem jeklena mami, sladice mi povzročajo rjo in slabo počutje!”
(osebnostno-usmerjen način)

Na prvi pogled se nam zdi smešno in nepomembno, vendar če se dejansko postavimo v trenutek, ko to izrečemo, vidimo, da smo v drugem primeru naredili spremembo v naši osebnosti. Vsakodnevno prenajedanje s sladicam je bil del našega prejšnjega življenja, sedaj, ko smo jekleni, pa bolj cenimo svoje zdravje in počutje.

Za dolgotrajne rezultate se je spremembe potrebno lotiti na osebnostno-usmerjen način, saj rezultatsko-usmerjen način ne pripelje do trajnostnih sprememb. Če bomo oseba, ki bolj ceni udobje kot napredek, ne bomo dolgo vztrajali na treningih. Zato je res pomembno, da preden se lotimo svoje telesne preobrazbe, premislimo o svojih vrednotah in prepričanjih. Če le-te niso v skladu s tem, kar želimo doseči, nam bo slej ko prej spodletelo na poti do cilja.


Sedaj verjetno razumemo, da “postani jeklen” ni le neka marketinška fraza, temveč nam dejansko lahko pomaga spremeniti svoje navade in življenje na bolje. Zavedati pa se moramo, da če si samo želimo postati jekleni, še nismo naredili kaj dosti. S prvim obiskom Jeklarne se moramo prepričati, da smo sedaj druga oseba (npr. Jeklena Mami), ki bo na prvo mesto postavljala svoje zdravje in dobro počutje!

Na trening ne gremo, ker moramo, če želimo izgubiti telesno maso, na trening gremo zato, ker smo s prvim obiskom treninga postali športnik in trening je sedaj del našega življenja! Z vsako zmago – obiskom treninga bomo okrepili naše prepričanje. Sčasoma bo trening postal naša navada in ne bomo si več predstavljali življenja brez njega.


Če za konec povzamemo zgoraj napisano in uprizorimo na primeru osebe, ki želi izgubiti 20 kg, je postopek sledeč:

 1. Določimo cilj: izguba 20 kg
 2. Nato spoznajmo svoje vrednote: Kakšna oseba moram postati, da izgubim 20 kg in dosežem svojo “idealno” postavo ter jo kasneje tudi obdržim. Tukaj mislimo predvsem na vrednote in prepričanja.
 3. Sedaj se vprašajmo: Kakšna oseba sem trenutno, kakšne so moje vrednote in prepričanja?
 4. Napišimo vse naše trenutne vrednote in vrednote, ki jih moramo imeti kot oseba, ki bo dosegla naš cilj. Premislimo, kako bomo spremenili naše vrednote in prepričanja, da bodo ustrezale našim ciljem. Npr. dolgoročno bomo težko shujšali, če zdravje in skrb zase ne bo ena od naših glavnih vrednot.
 5. Sedaj se vprašajmo po navadah: Kaj počne kolegica oz. znanec, ki ima idealno postavo, je vedno dobre volje in se nikoli ne pritožuje nad svojim izgledom?
 6. Premislimo o svojih trenutnih navadah in kaj moramo vse spremeniti, da bomo spremenili svojo identiteto. Vse ugotovitve si zapišemo.
 7. Seznam vseh sprememb svojih navad smiselno uredimo po vrstnem redu.
 8. Za vsako spremembo, ki je naslednja v vrsti na našem seznamu, dobro premislimo o realizaciji in ocenimo, koliko je možnosti, da nam jo uspe doseči ter po potrebi prilagodimo njeno težavnost (npr. če se sedaj vsakodnevno prenajedamo s čokolado, si namesto prepovedi čokolade za celo življenje raje postavimo cilj, da si bomo sedaj privoščili čokolado le 2x tedensko).
 9. Na vsake toliko časa se ponovno vprašajmo po svojih vrednotah in prepričanjih in jih skušajmo po potrebi še spremeniti, v kolikor se še vedno ne ujemajo z našim želenim rezultatom.


Pri vzpostavljanju novih navad je pomembno, da so te za nas smiselne in da si pripravimo sistem, kako jih bomo dosegli. Poleg tega moramo biti dovolj prepričani, da smo jih sposobni doseči. Glavni smisel izboljševanja naših navad ni toliko v tem, da bomo dosegli dobre rezultate, temveč da bomo postali boljša verzija samega sebe. To pa bo pripeljalo tudi do odličnih rezultatov.

Upam, da je dovolj jasno obrazloženo in da se naslednjič lotite spremembe na osebnostno usmerjen način, kar vas bo pripeljalo do vašega končnega cilja. Lahko pa se naslednje spremembe lotite tudi z našo pomočjo, tako da se prijavite spodaj s klikom na gumb.

VIR:


Clear J. 2018. Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones. Penguin Random House, London.