Zakaj tek ni dovolj?

14 Aug 2019

Tek je vedno bolj priljubljen med rekreativnimi športniki, vendar pa tekači po drugi strani pogosto izkusijo tudi poškodbe. Pogosto takšne, ki nastanejo zaradi kilometrov ponavljajočega se gibanja ali slabe tehnike. Večina tekačev se vsaj enkrat v svojem tekaškem življenju sreča s podobnimi težavami. Vendar pa je večino poškodb pri teku mogoče preprečiti s pravilnim treningom za moč.

 

 

Izboljšajte tek z rednimi krepilnimi vajami

 

Mnogo tekačev se boji, da jim bo vadba za moč prinesla preveč mišične mase, kar jih bo upočasnilo pri teku. Tekači lahko podobne vaje za moč nog in vaje za moč rok vključijo v svoj program treninga brez strahu pred pridobitvijo teže. Vključitev vaj za moč v trening tekačev namreč prinaša cel kup dobrih posledic: izboljšanje tehnike teka, izguba telesne teže in preventiva pred poškodbami.

 

Pravilna vadba za moč torej okrepi mišice nog in trupa, kar zmanjša možnost za nastanek poškodbe na več načinov. Močnejše mišice lažje prenašajo sile, ki nastajajo pri teku, nudijo boljšo oporo sklepom, ki tako nesejo manj bremena in omogočajo daljši čas držanja pravilne drže, kar zmanjša tveganje za poškodbo.

 

Ne smemo torej pozabiti, da je vadba moči nujni spremljevalec tekaških podvigov. Tisti, ki veliko tečete, ne pozabite skrbeti za redno izvajanje vaj za moč, saj je to najboljša preventiva pred poškodbami in pomemben dejavnik pri izboljševanju tekaških rezultatov.

 

V našem vadbenem centru imate odlično priložnost za kombinacijo teka in vadbe moči. V poletni sezoni namreč izvajamo vadbe tudi na stadionu, kjer je poudarek na tekaških vajah, izvaja pa se tudi podporne vaje za moč. 

 

Veselo na tek! 👊

Deli na Facebook
Please reload

Najboljše objave

Zakaj ne morem shujšati?

16 Mar 2018

1/3
Please reload

Zadnje objave