• Tadeja Kržič, učiteljica joge

Z navadami do radosti, svobode in ustvarjalnosti

Nedeljsko jutro, skok na hrib! Moj ritual, navada.

Dejstvo je, da v enem dnevu ne moreš doseči dolgoročnega cilja, ampak je največkrat potrebno znova in znova ponavljati eno in isto vajo, prakso, trening, se povzpeti na en in isti hrib.


Potrebna je vztrajnosti, to sedaj že veš!Ker si večina nas želi doseči nek cilj, biti uspešni v svojem življenju, je v prvi točki zame/zate pomembno osvojiti navade. Kar počneš, naj ti preide v kri, da to osvojiš kot nekaj samoumevnega, od česar v nobenem primeru ne odstopaš.


Skušaj se držati začrtanih dnevnih dejavnosti ne glede na okoliščine. Če imaš za dosego svojega cilja na svojem urniku vsak drugi dan napisan svoj lasten trening ali imaš morda vsak dan razen petka napisan tek ali morda vsak večer kratek sprehod, kakršnekoli aktivnosti imaš na svojem urniku, ne izpusti jih. Včasih sem bila mnenja, da lahko določeno aktivnost zamenjam z drugo, saj ne bo nič narobe, če za 10 dni malce spremenim navade.


Morda res ne bo, vendar sem kmalu spoznala, da ni enako za um. Ko prekineš navade, čeprav samo za 10 dni, zmedeš um in posledično ni napredka.


Razliko vidim v utečenih dnevnih navadah. Če jih prekinem “samo” za 10 dni, izgubim voljo za nadaljevanje.


Navada oziroma ritual je nekaj, kar ti lahko daje motivacijo za jutranje vstajanje kljub temu, da si morda v obdobju, kjer se iščeš, ne najdeš nobene pozitivne stvari, težko vstaneš zjutraj, nimaš iskrice v očeh. Zato se splača negovat ritual, biti dosleden, ga ne izpustiti!


Ko ga izpustiš, je dostikrat potrebno znova poiskati motivacijo za jutranje vstajanje.

Zato je najpomembneje nadaljevati vadbo, prakso, treninge tudi v spremenjenih okoliščinah.

Kot se šport počasi pritihotapi v tvoje življenje in postane nepogrešljiv del tvojega vsakdana, verjemi, tako se počasi v tvoje prehranjevalne navade pritihotapi zdrava, uravnovešena prehrana. Spet nova navada!


S svojimi dnevnimi, tedenskimi in mesečnimi rituali napreduješ telesno in mentalno.


Kaj je tisto, ki te dela živo, ki te polni, tisto zaradi česar ti je vredno vstati tudi v ponedeljek zjutraj, kaj je tisto, ki v tebi vzbudi nekaj pristnega? Moj odgovor na to bi bil; “Povezovanje uma in občutkov, opazovanje in zavedanje občutkov v telesu ob gibanju. Magičnost gibanja”.

Poizkusi.

Morda se naučiš kaj novega o sebi.


Gibanje je radost, je svoboda, je ustvarjalnost.

Šport je gibanje, povezovanje, čutenje…


To naj bo tvoja motivacija. Vztrajaj, bodi vsak dan še boljši/boljša.

Tako boš občutil/občutila napredek na svoji lastni koži.


Naj te ženeta naprej strast in ljubezen do sebe in do svojega telesa!


Nedeljsko jutro - skoči na hrib!

Naj postane to ena izmed tvojih navad.


Najboljše objave