• Judita Lončar, kozmetični tehnik

Katera vrsta masaže je najbolj primerna zame?


Imaš glavobole, čutiš bolečine v predelu hrbta in vratu? Si pod stresom in izmučen/a ob koncu napornega dneva? Če trditve držijo, potem potrebuješ masažo, ki sprosti in odpravi bolečine po celem telesu najmanj dvakrat mesečno.

Nato sledi vprašanje, katera izmed masaž, ki jih nudimo v Jeklarni, bi ti bila najbolj všeč in je primerna zate? Klasična, športna ali terapevtska? Vse to in še več izveš v tem članku.

KLASIČNA ALI ŠVEDSKA MASAŽA

IRA masaže - Klasična Masaža

Je masaža celega telesa, primerna za vse ​​starostne skupine ljudi.​

Gre za sistematično obliko dotikanja​​ in ​​glajenja, ki vzbuja ugodje in izboljša počutje. Učinki masaže so tako telesne kot tudi duševne narave.

Izboljša se splošno počutje, koža postane mehka in nahranjena, skeletne mišice se sprostijo, pospeši se krvni obtok in tok limfe, gibljivost sklepov in obsklepnih mišic se poveča. Prav tako vzpodbudi živčni sistem ter ugodno vpliva na duševno počutje. Se pravi, če si stalno pod stresom, utrujen/a od dela in potrebuješ oddih je tretma klasične masaže prava izbira zate.

ŠPORTNA MASAŽA

Je osredotočena na zdravljenje poškodb mišic in kit, namenjena vsem ljudem, ne glede na starost. Od športnikov, ki si želite dvigniti športne sposobnosti in izboljšati tekmovalno pripravljenost, do ljudi, ki šport obravnavate kot hobi.

IRA masaže - Športna Masaža

Masažne tehnike se osredotočajo na mišične skupine, ki so aktivne v posameznem športu. S tem dosežemo hitrejšo regeneracijo in odstranitev odpadnih produktov iz telesa, hkrati pa tudi sprostitev utrujenih mišic.

Masaža pospeši prekrvavitev mišic in zmanjšuje posledice prevelikega napora, z njo pa lahko preprečimo tudi »muskelfieber«. Kar pa je bistvenega pomena, sprosti misli in pripomore k izboljšanju splošnega počutja. Športna masaža stimulira živčni sistem, pospeši obnavljanje mišičnega tkiva, s tem pa tudi prepreči možne poškodbe, kot posledica vsakodnevnih obremenitev ter nepravilne drže. Če želiš sprostitev in hkrati tudi razbremenitev zakrčenih mišic, je športna masaža prava izbira.

TERAPEVTSKA MASAŽA

Masaža spada med najstarejše manualne terapevtske tehnike, s katerimi dosežemo ponovno ravnovesje telesa in duha.

IRA masaže - Terapevtska Masaža

Odpravlja bolečine v ledvenem delu (hernija, skolioza, povečana lordoza, išias), zgornjem delu hrbta in vratu (nepravilna drža in sedenje ter povečana kifoza). Prav tako odpravlja vnetja in bolečine v mišicah, ramenih, med lopaticami, mravljinčenje nog, rok in prstov. Glavobol in stres pa popolnoma izgineta. Bolečine so lahko prisotne tudi zaradi neznanega razloga. Tako terapevt na podlagi skrbno izbranih informacij, testov, opazovanj in palpacije tkiv določi potek tretmajev na potrebe stranke. Popolnoma odpravi bolečine, sprosti globoka tkiva v telesu in vrne njegovo funkcionalnost. Če čutiš mravljinčenje ali bolečino v rokah, nogah, hrbtu ali kje drugje je terapevtska masaža idealna terapija.

INTENZIVNA MASAŽA

Pri tej masaži se najpogosteje odločamo za masažo ali zgornjega ali spodnjega dela telesa in se le-tega lotimo intenzivno. Masaža samo enega predela traja 50 minut.

IRA masaže - Intenzivna Masaža

V kolikor se masira zgornji del telesa ​​zmasiramo ​​kompletni hrbet, vključno z glutealnim​

​ predelom, rokami, ramenskim obročem, vratom, glavo in obrazom. V primeru masaže spodnjega dela telesa pa se masira ledveni del hrbta in glutealni predel, noge, kolena, gležnje in stopala.

Včasih se odločimo tudi za masažo celega telesa za kar pa najbolj priporočamo 90-minutno masažo. V primeru masaže celega telesa v 50 minutah je intenzivnost manjša.

KRALJEVSKA MASAŽA

Kraljevska masaža je ustvarjena za kralje in kraljice, saj traja kar 120 minut. Je nekoliko manj intenzivna, a zajema celotno telo, dobesedno od glave do pete. Kraljevska masaža je idealna za darilo, saj omogoča popolno sprostitev in si jo prav vsak dobro zapomni.

IRA masaže - Kraljevska Masaža

Zelo rade jo imajo tudi mlade mamice​​ ali ljudje, ki so zelo fizično in psihično obremenjeni. Minute na masažni mizi minevajo s svetlobno hitrostjo in včasih imamo zares občutek, da smo se šele namestili pa je že konec. Včasih se komaj zares sprostimo pa je 50-minut že mimo. Za vse take primere je Kraljevska masaža prava izbira.

Začne se z masažo obraza, glave in lasišča. Nadaljuje z masažo celega telesa in zaključi z masažo stopal. V kolikor je kdo preveč žgečkljiv ali mu ne odgovarja masaža obraza, se to seveda dogovorimo in uskladimo. Tako kot vse predhodno opisane masaže, se tudi ta prilagodi glede na potrebe posameznika.

Ne pozabi, da masaža ni razkošje, ampak je način do zdravega in srečnega življenja.

Cenik masaž

Rezervacija termina

VIRI:

Findlay S., 2010, Sports Massage, Human Kinetics

Sanderson M., 2012, Soft Tissue Release, Lotus Publishing, Chichester, England

Čajavec R. in sodelavci, 2008, Medicina športa, Zdravstveni dom Celje

Clay J. H., 2003, Basic Clinical Massage Therapy, Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia

#klasičnamasaža #športnamasaža #terapevtskamasaža

Najboljše objave