• Judita Lončar, kozmetični tehnik

Ste vedeli, da bolečine v hrbtu ne izhajajo vedno iz hrbtenice?


Si se že srečal/a z bolečinami v "križu"? Kar 90 % odraslih oseb se vsaj enkrat v življenju popade z njimi. Po nekaterih podatkih naj bi bile ženske bolj ogrožene, saj je razmerje med poškodbami žensk in moških kar 6:1. Velik delež bolečin v spodnjem delu hrbtenice je pravzaprav povezan z mišico piriformis in ne s težavami v hrbtenici.

Piriformis je majhna, hruškasto oblikovana mišica in leži pod veliko zadnjično mišico. Izvira iz sprednje površine križnice ter se narašča na veliki trohanter stegnenice. Njena naloga je zunanja rotacija, izteg in abdukcija (odmik noge) v kolčnem sklepu. Najdaljši živec v telesu, ki mu pravimo išias, izvira iz spodnjega dela ledvene hrbtenice, se nadaljuje pod mišico piriformis (v redkih primerih pa prehaja tudi skoznjo) in pot nadaljuje po zadnjem delu noge vse do stopala in prstov. Če pride do poškodbe, krča ali kroničnega skrajšanja mišice piriformis, le-ta pritisne na živec ishiadikus. Pojav povzroči bolečino, ki izžareva na predelu zadnjice ter se širi po zadnji strani noge do stopala. Temu pravimo piriformis sindrom.

KAJ PRIVEDE DO NASTANKA PIRIFORMIS SINDROMA?

Neravnovesje med kolčnimi odmikalkami (abduktorji) in primikalkami (adduktorji). Gre za (pre)močne in zakrčene primikalke ter ohlapne in šibke odmikalke. Kar je pogosto pri tekačih, kolesarjih, dvigovalcih uteži, fitneserjih ipd., ki raztezanju in krepitvi določenih mišic posvečajo premalo časa.

Zakrčenost kolčnih upogibalk in posledično šibke glutealne muskulature, predvsem velike zadnjične mišice (npr. zaradi dolgotrajnega sedenja), zaradi česar so pomožne mišice, med njimi tudi piriformis preobremenjene. Ta dodatna obremenitev povzroči hipertrofijo piriformisa, ki močno pritiska na živec.

Premajhna gibljivost sklepov med križnico in medenico, kar privede do sprememb pri hoji in teku ter posledično povečane obremenitve piriformisa.

Zaradi udarca ali neposredne obremenitve (npr. nošenje denarnice, kot je vidno na spodnji sliki).

SIMPTOMI

Znaki so lahko nenadni ali pa napredujejo postopoma. V večini primerov se pojavijo enostranske bolečine v zadnjici, na zadnjem delu noge in stopala, ki se še poslabšajo pri sedenju. Prav tako se zaradi omejene gibljivosti pri upogibanju naprej pojavijo mišični krči v predelu zadnjice. Pred potrditvijo diagnoze piriformis sindroma pa je potrebno izločiti možne druge poškodbe in bolezni s podobnimi simptomi (npr. utesnitev medvretenčne ploščice, poškodba ledvenih ekstenzorjev itd.). Ustrezna testa, kot sta razteg ali pritisk na piriformis pa nam omenjeno diagnozo potrdita.

KAKO BOLEČINO ODPRAVIM?

Čas, da bolečina popusti se razlikuje glede na resnost simptomov. Lahko po nekajdnevnem počitku povsem izzveni, vendar je pred ponovno obremenitvijo potrebno odpraviti vzroke, ki so stanje povzročili. Z masažo lahko v treh tednih dosežemo znatno zmanjšanje išiadičnih simptomo, mišičnih krčev in bolečin. Zelo pomembna je tudi preventiva, ki vključuje raztezanje in krepitev piriformisa ter drugih zunanjih rotatorjev in abduktorjev kolčnega sklepa, hkrati pa je potrebno skrbeti za ohranjanje mišičnega ravnovesja celotne kolčno-medenične-križnične regije.

VIRI:

Davis C.P. 2016. Piriformis syndrome. San Clemente, MedicineNet: 1 str. (avgust 2018)

#bolečnivkrižu #piriformissindrom

0 views

info@jeklarna.si     031 264 223

Vsi podatki, ki jih Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p. pridobi na spletnem mestu www.jeklarna.si in člansko pristopnico (ime in priimek, naslov, email, telefonska številka, TRR, davčna št.), so uporabljeni izključno za namen organizacije prijav na vadbene termine, plačila obveznosti ter za obveščanje o novostih, akcijah, spremembah, vabilih na dogodke ipd. Podatke hranimo dokler je stranka včlanjena v Vadbeni center Jeklarna. Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p.. ima zagotovljene vse postopke, potrebne za zavarovanje osebnih podatkov, kot to določata Splošna uredba o varovanju osebnih podatkov (GDPR) in veljavni Zakon o varovanju osebnih podatkov.

© 2020 Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p. | Vse pravice pridržane                                                                                                                                                                            Splošni pogoji in pravila