• Judita Lončar, kozmetični tehnik

Kaj je mišična zakrčnina oz. "vozel"?


Miogeloza oziroma mišična zakrčnina je definirana kot togo, občutljivo mesto, ki se nahaja v mišicah, kitah, vezeh in ovojnicah. V premer merijo od treh milimetrov do enega centimetra. Mišična zakrčnina, znana tudi kot "vozel" je posledica obrambnih mehanizmov v telesu, ki sprožijo trajno zakrčenje mišic brez vpliva naše volje. Imamo jih vsi ljudje, razlika je le v tem, da jih imajo nekateri več drugi manj. Mišica je otrdela, včasih tudi boleča in hipertonična. Posledično zmanjšana raztegljivost mišice pa vodi do zmanjšane gibljivosti predela.

GLAVNI RAZLOGI ZA POJAV MIŠIČNEGA "VOZLA": - hitri in nekontrolirani gibi - pretiran mišični napor - pregretje mišic - slaba gibljivost sklepov - nepravilna drža - slab krvni pretok (pomanjkanje kisika in upočasnjeno čiščenje metabolitov v mišicah) - pomanjkanje fizične pripravljenosti - nizka temperatura okolja

NEGATIVNE POSLEDICE MIŠIČNIH ZAKRČNIN

Miogeloze v začetni akutni (kratkotrajni) fazi ne predstavljajo velikih nevarnosti za organizem, saj bolečina ni tako huda, da bi preprečila normalno delovanje mišično-skeletnega sistema. Problem nastane, če se "vozlov" ne odpravi, saj zakrčena mišica sama po sebi ne dovoljuje večjega pretoka krvi. S tem se povečuje koncentracija metabolitov v mišici, ki dražijo mišična in živčna vlakna. To pa stopnjo zakrčenosti samo še povečuje.

Dolgotrajna zakrčnina, ki preprečuje mišici, da bi opravila svojo nalogo, povzroči probleme ostalih mišic, saj morajo nadomestiti zakrčeno mišico. Takrat preide akutno stanje v kroničnega (dolgotrajnega). V primeru zanemarjanja tega stanja, lahko pride do težjih komplikacij in problemov na ostalih organskih sistemih (dihalni, obtočilni, prebavni sistem …).

KAJ LAHKO STORIŠ?

Najboljša rešitev je obisk terapevtske ali športne masaže. Namreč tako ena kot druga vrsta tretmaja pospeši prekrvavitev in dovod kisika v mišico, ki je slabo prekrvavljena in zakrčena. Mišica nato postane prožna, gibljivost sklepov se poveča, bolečina, ki pa ni nujno, da je bila prisotna pa popolnoma izgine. Večina ljudi niti ne ve, da ima zakrčnine, predvsem na predelu vratu in hrbta. Ko jih maser odpravi, je boljše počutje zagotovljeno.

Stanje je z masažami potrebno vzdrževati vsaj enkrat mesečno, istočasno pa je koristno izvajati tudi vaje za gibljivost in moč. Za boljšo učinkovitost je priporočljivo uporabljati tudi pripomočke za samomasažo (masažne valjčke, žogice itd.). Pri obisku maserja dobiš tudi napotke za uporabo teh pripomočkov doma ali v fitnesu.

Z redno samomasažo preprečiš pojav novih zakrčnin in povečaš učinkovitost terapevtske ali športne masaže. Maser tako lahko več pozornosti nameni resnejšim problemom, ki se jih s samomasažo ne da odpraviti.

Poskrbi za svoje zdravje in boljše počutje že danes!

VIRI:

Clay J. H., 2003, Basic Clinical Massage Therapy, Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia.

#terapevtskamasaža #športnamasaža #klasičnamasaža

0 views

info@jeklarna.si     031 264 223

Vsi podatki, ki jih Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p. pridobi na spletnem mestu www.jeklarna.si in člansko pristopnico (ime in priimek, naslov, email, telefonska številka, TRR, davčna št.), so uporabljeni izključno za namen organizacije prijav na vadbene termine, plačila obveznosti ter za obveščanje o novostih, akcijah, spremembah, vabilih na dogodke ipd. Podatke hranimo dokler je stranka včlanjena v Vadbeni center Jeklarna. Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p.. ima zagotovljene vse postopke, potrebne za zavarovanje osebnih podatkov, kot to določata Splošna uredba o varovanju osebnih podatkov (GDPR) in veljavni Zakon o varovanju osebnih podatkov.

© 2020 Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p. | Vse pravice pridržane                                                                                                                                                                            Splošni pogoji in pravila