• Judita Lončar, kozmetični tehnik

Bolečina in vnetje: ali je lahko po masaži še slabše?


Bolečina je le eden izmed znakov, ki nam povedo, da je s telesom nekaj narobe. Ko najdemo napako in jo odpravimo, bolečina ponavadi izgine. Ko bolečino učinkovito zmanjšamo, se umiri tudi proces vnetja. Večina bioloških procesov vnetja se namreč aktivira s signalom bolečine.

KAJ TI BOLEČINA SKUŠA POVEDATI?

Ko se bolečina začne, je to ponavadi znak pomanjkanja energije. Kot lučka, ki posveti v avtomobilu, ko mu primanjkuje goriva. Bolečina ti govori, da potrebuješ počitek oziroma moraš napolniti telo, da lahko nadaljuješ. Dalj časa, kot poskušaš znake ignorirati, bolj prepričljiva in ovirajoča bo postala bolečina.

Pomisli na glavobole, ki jih imaš ob 3h popoldne, ko si utrujen. Te glavoboli ti govorijo, da potrebuješ počitek. Razmisli o bolečini na predelu hrbta, ki nastopi po večurnem delu na vrtu ali v pisarni. Ta ti poskuša povedati, da se mora telo ponovno napolniti, da dokončaš z delom, ali pa potrebuje popoln premor za tisti dan. Sicer se bo stanje nadaljevalo še bolj mogočno, dokler ne prenehaš. Bolečina je tudi dobra, saj nastopi, da te obvaruje pred vnetji.

STOPNJE IN OBLIKE BOLEČINE

Koncept občutka bolečine lahko razložimo na dveh osebah A in B:

Telo osebe A se po tretmaju masaže počuti bolje. Obstajajo tudi osebe B, ki dobijo enak tretma, a se telo odzove čisto drugače. Ta oseba potrebuje več dni z občutki bolečine, da po tretmaju izginejo.

Kje je razlika? Zakaj enak tretma ne deluje enako na obeh osebah? Odgovor je v tem, da ima oseba B močnejše bolečine oz. vnetja. Zaradi konstantnih zgoraj omenjenih izčrpajočih faktorjev oseba B nima energije, da bi pomagala telesu, da se umiri. Ko stranka pride na masažo želi, da ji maser/terapevt ''odpravi vozle'', da se bo počutila bolje. In po končanem tretmaju se ji zdi, da je naredila vse, da bolečina izzveni. Kar je sicer res, a včasih tudi ne drži. Če mora stranka okrevati zaradi izčrpanosti, ne bo deležna takojšnega boljšega občutka po tretmaju, ampak jo bo telo pregnalo v še večjo bolečino in vnetje. Saj telo ne bo imelo energije, da bi se srečalo z dodatno zahtevano bolečino, ustvarjeno od masaže.

DOLOČITEV STOPNJE BOLEČINE

Če prideš na tretma masaže in oceniš, da imaš visoko raven bolečine, oceni tudi kakšna bolečina je prisotna po masaži na skali od 1-10.

Če stranka čuti bolečino v višini 8, in je po masaži 7 ali 8, to pove, da tretma ni zagotovil sprememb v telesu. Mnogokrat stranke rečejo, da se počutijo bolje, ampak je prag bolečine še vedno visok, kar je znak, da je vnetje še vedno prisotno.

Če pa čuti bolečino v višini 8 pred tretmajem in 3 po njem pomeni, da je masaža telo napolnila z energijo, ki omogoča lajšanje bolečin in vnetij. Telo se je uravnalo. Ta proces pa lahko dosežemo z Bownovo terapijo. Pomemben del tretmaja je, da se bolečina zmanjša in ustvari presežek energije, ki se bori proti vnetju, ali pa da je podana na prizadeto območje, kar ima visoko zdravilno moč.

VENDAR NI VSE V TELESNI BOLEČINI

Vsi vemo, da bolečina ni samo fizična, a tega telo ne loči. Vedno se bo na bolečino odzvalo z vnetjem, pa naj bo to čustvena ali telesna bolečina. Tako je lahko stres tihi ubijalec. Raziskave pravijo, da se telo na vse težave odzove z bolečino, ki preide od čustvenih tegob do receptorjev za bolečino in tkiv.

Če je tvoj cilj zmanjšati bolečino in vnetje poskusi z masažo ali terapijo. Njen izid pa se konča v eni izmed smeri:

- BOLEČINA BO ODPRAVLJENA, našla se bo energija za izboljšavo stanja (telo bo šlo skozi neverjetno preobrazbo od zlepljenega tkiva do zaključka procesa vnetja).

- BOLEČINA NE BO ODPRAVLJENA (telo energije ne bo moglo črpati od nikoder, zato bo bolečina ostala, ali šla še naprej. Telo se bo prisililo do primernega počitka od izčrpanosti in bolečine. Počitek bo prinesel energijo nazaj, ampak večino časa bo bolečina narasla med masažo, a se po tretmaju zmanjšala).

KAKO USTVARITI TRAJNE SPREMEMBE?

Da se ugotovi vzrok bolečine, se morajo te poiskati tudi drugod, ne le tam, kjer je boleče področje, saj bolečina ponavadi ne izvira od tam, kjer boli. Ko se le ta zmanjšuje, se tudi vnetje. Nato ima telo več energije, da se samo pozdravi. Potrebno je opazovati za koliko stopenj upada bolečina skozi tretmaje iz 8 pred začetkom terapije na 4 ob koncu, nato iz 7 na 3 v naslednjem tretmaju in iz 6 na 2. Ter tako naprej.

VNETJE JE POMEMBEN ZNAK IZGORELOSTI

Vnetje je lokalna reakcija na poškodbo v tkivu, pri kateri pride do otekline, rdečine, bolečine, povišane telesne temperature in začasne izgube funkcije tkiva. Vnetni proces se ponavadi začne v nekaj sekundah po tem, ko je bilo tkivo poškodovano - fizično ali pa je poškodba le del imunskega odgovora organizma na določeno težavo. Zaradi vnetja nastane bolečina, skupaj z drugimi boleznimi, ki se širijo.

Ločimo akutno bolečino, ki je večinoma posledica poškodbe tkiva, redkeje psihičnega izvora. Izgine v treh mesecih ali prej. Ampak se bolečina lahko vrača. Lahko pa se akutna bolečina spremeni v kronično, ki traja tudi več let. V povezavi z njimi pa so tudi psihične težave. Poleg že naštetih razlik med obema vrstama bolečine, se akutna smatra kot pozitivno, saj v večini primerov osebe sili k hitremu iskanju pomoči, ter se razplete v krajšem časovnem obdobju.

Drugače pa je s kronično bolečino, ki je velikokrat tiha in ne vzpodbudi interesa v sami osebi, dokler seveda ne napreduje, povzroči neravnovesje v telesu in poslabša zdravstveno stanje. Pojavijo se znaki od akutnega- rdečina, bolečina, oteklina, vročina. To je nujno potrebno za čiščenje telesa, zaščito pred bakterijami in vsem drugim za dobrobit telesa kot organizma. Namreč prisotna je ogromna količina energije na tem področju skozi vseh 12 tednov. Kronična faza vnetja je potrebna za podrobno ''popravilo'', zmehčanje tkiva, obrabe in natrganosti mišic, funkcionalnost, mobilnost in mnoge druge funkcije, ki so se pojavile v preteklosti, telo jih pozna in so izven nevarnosti. Energije pa je mnogo manj, kot pri akutni fazi.

POVEZAVA MED VNETJEM IN IZČRPANOSTJO

Vedno bo prisotna ena skupno točka med vnetjem in izčrpanostjo. Preprosto ni dovolj prisotne energije, ki bi dokončala delo. Energija je podobna denarju. Vsi imamo neizogibne račune, ki se naberejo vsak mesec. A če z denarjem delaš odgovorno, imaš tudi prihranke, ki bodo veliko prispevali v prihodnih planih. Kaj kmalu pride dan, ko potrebuješ denar za popravilo avta ali račun za zdravljenje. Denar imaš na voljo. Če pa nimaš prihrankov, in moraš še vedno popraviti avto, to direktno upliva na mesečno plačo. Zato moraš nekaj računov prestaviti na naslednji mesec. Natanko tako naredijo tudi naša telesa. Namesto besede denar uporabimo energija. Ko nimamo dovolj energije, da bi naredili vse kar moramo, telo začne črpati energijo iz različnih delov telesa. Ledvice delujejo, ampak se ne prečiščujejo, kot bi se morale. Mišice se premikajo, ampak so bolj toge in boleče. Pri kronični bolečini še vedno poteka celjenje področja, ki pa je zelo upočasnjeno. Ustvarjajo se šibkejša področja, ki so pripravljena na ponovno vnetje v prihodnosti.

VNETJE, BOLEČINA IN MASAŽA

Ena naboljših stvari, ki prispeva k ustvarjanju energije je zmanjšanje občutka bolečine. Rek o tem kako masaža deluje na vnetje pravi: ,,Telo se lahko bori proti bolečini ali se pozdravi. Ne more pa narediti obeh stvari hkrati.'' Kot maserka verjamem, da lahko delujem na bolečino in energijo. In menim, da masaža ustvari priložnost, da se telo pozdravi samo. Masaža ustvari majhne spremembe, ki čez čas postanejo večje in ima velik vpliv na količino energije, ki je na voljo, da se telo pozdravi samo. Masaža ne pozdravi telesa, ampak lahko pa nadomesti porabljeno energijo, da telo porabi presežek energije za samozdravljenje telesa. Učinki, ki jih doseže masaža so upočasnjen ritem srca in živčnih impulzev, blaži stres, direktno vpliva na področje bolečine - fizično in emocionalno. Sprosti se stresni hormon kortizol, pospeši se prebava in limfna drenaža. Te učinki masaže skupaj tvorijo celoto, da dobimo pribitek energije, ter se telo samo pozdravi. Večja kot je bolečina ali vnetje, več ponovitev je potrebnih, da si telo naravno pomaga.

Vsi ljudje imamo sposobnost celjenja. Vsako telo ima čudovito metodo, da se samo pozdravi od različnih bolezni, to stori z vnetjem. Proces nadzoruje imunski sistem, ki oskrbuje potrebno, da začne delovati, dela čez preorganizirane stopnje in konča vnetni proces. Zaradi imunskega sistema lahko razumemo, zakaj imajo ljudje z avtoimunimi boleznimi težave s prekomerno ali pomanjkano sposobnostjo vnetja.

Ampak splošna bolečina je v bistvu le signal. Če ji prisluhneš in jo upoštevaš, boš ostal v dobrih odnosih z zdravjem. Če pa boš stvar ignoriral, bodo nastale posledice, ki se bodo kazale na večih strukturah in organih po telesu. Se pravi pri težavah z vnetjem in bolečinami, se ne priporoča močna masaža, kot je športna. Ampak nežnejše obliko, kot sta klasična masaža ali Bownova terapija. Verjamem, da telo ve, kaj potrebuje. Uporabim le svoje roke in veščine, da naredim vse po mojih najboljših zmožnostih, da ustvarim prostor in energijo telesu, da se samo pozdravi. Telo pa je tisto, ki bo ustvarilo bitko z bolečino ali pa se bo stanje umirilo. Zato ti polagam na srce: delaj z njim, ne proti telesu.

VIRI:

Radford A. B. 2016. Inflamation: The significance of energy depletion. Ponte Vedra Beach, Massage megazine: 1 str. (junij 2018)

Radford A. B. 2017. Pain and Inflamation: Could massage make it worce? Ponte Vedra Beach, Massage magazine: 1 str. (junij 2018)

#bolečinainvnetje

0 views

info@jeklarna.si     031 264 223

Vsi podatki, ki jih Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p. pridobi na spletnem mestu www.jeklarna.si in člansko pristopnico (ime in priimek, naslov, email, telefonska številka, TRR, davčna št.), so uporabljeni izključno za namen organizacije prijav na vadbene termine, plačila obveznosti ter za obveščanje o novostih, akcijah, spremembah, vabilih na dogodke ipd. Podatke hranimo dokler je stranka včlanjena v Vadbeni center Jeklarna. Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p.. ima zagotovljene vse postopke, potrebne za zavarovanje osebnih podatkov, kot to določata Splošna uredba o varovanju osebnih podatkov (GDPR) in veljavni Zakon o varovanju osebnih podatkov.

© 2020 Vadbeni center Jeklarna, Rok Kržič s.p. | Vse pravice pridržane                                                                                                                                                                            Splošni pogoji in pravila