JEKLARNA

Kaj je “aktivni počitek” in zakaj izvajamo počepe?

 

POMEN VADBE ZA MOČ

 

Izoblikovano telo, ki ga vadba za moč nudi in ob tem pridobljena samozavest, je pogosto primarni razlog človeškega udejstvovanja v omenjeni vadbi. Vendar bi le tej delali krivico, če bi na tej točki zaključili z razlago njenih koristi. Ta ima namreč še številne pozitivne učinke na posameznika pa čeprav so ti očem skriti – a zato nič manj pomembni. Z vadbo za moč dosegamo, da naše telo zviša zmožnosti proizvajanja sile. To neposredno vpliva na zmogljivost našega telesa na vseh drugih gibalnih področjih, pa naj bo to v športu ali pa pri vsakodnevnih opravilih. Za razumevanje uporabimo primer: če izboljšate svojo moč pri gibalnem vzorcu mrtvega dviga to rezultira v boljšem igranju nogometa ali lažjem delu na vrtu. Ena izmed skritih težav, kateri kljubujemo z vajami za moč je tudi osteoporoza, ki je še posebej pogosta pri ženskah po menopavzi. Z ozirom na prihodnost moramo ob predpostavki, da mišična masa po 60. letu starosti upada za 1-2% letno, že v mladosti ”skladiščiti” mišično maso, kar nam pomaga ohraniti kakovost življenja v starosti.

Pri vadbi za moč pomembno vlogo predstavljajo hormoni, katere ločimo na anabolne in katabolne. Katabolni hormoni svojo funkcijo opravijo med vadbo, ko prihaja do razgradnje produktov in do poškodb mišičnih vlaken. Delovanje anabolnih hormonov pa zasledimo s časovnim zamikom po opravljeni vadbi, s tem pa prihaja do grajenja mišične mase. Delovanje hormonov lahko na kratko povzamemo s prispodobo: najprej moramo staro hišo podreti, da lahko zgradimo novo.

Težave nastopijo, ko hišo v nedogled podiramo ali pa si ne vzamemo dovolj časa za izgradnjo nove.

 

POMEN “AKTIVNEGA” POČITKA

 

Pretiravanje z vadbo za moč lahko pripelje do prevelike obremenitve telesa, kjer se regeneracija več ne izvaja v dovoljšnji meri s tem pa prihaja do prevladovanje katabolnih procesov. Posledično začnemo izgubljati mišično maso in drvimo splošni izgorelosti naproti. Vaše telo vam bo hvaležno, če mu boste po težkem treningu z utežmi privoščili dan za počitek oz. ”rest-day”. Tukaj seveda ne govorimo o ležanju na kavču ampak o krajšem sprehodu v naravi. Ta predstavlja nizko intenzivno aktivnost, ki pospeši krvni pretok in pohitri proces obnove mišičnih struktur. Tudi na psihološkem področju lahko opazimo pozitivne učinke kot so: zmanjšanje tesnobnosti, izboljšanje razpoloženja, zniževanje ravni kortizola in posledično ravni stresa, itd… Na ta način telesu nudimo prepotreben čas za obnovo, ob enem pa blagodejno vplivamo na naše psihološko stanje – dve muhi na en mah.

 

POMEN AEROBNE VADBE

 

Nenadomestljiv člen v verigi zdravega načina življenja je aerobna vadba, naj si bo v obliki teka ali kakršnikoli drugi aerobni vzdržljivostni aktivnosti. V sodobnem svetu so v porastu bolezni kot so debelost, inzulinska rezistenca, diabetes in srčno-žilne bolezni, kljub temu, da imamo rešitev za novodobne kronične bolezni v obliki telesne aktivnosti na dosegu roke. Poleg krepitve srca, ožilja, dihalnega sistema in mišic, aerobna vadba krepi posameznikovo miselnost in nudi pomembne življenjsko uporabne lekcije in vrednote – vztrajnost, potrpežljivost in neomajnost v doseganju oddaljenejših ciljev. Verjetno se strinjaš, da vzdržljivostni tek sodi v naravo saj nam ta ponuja vizualna in zvočna občutja, katera tekaču nudijo čustven in estetski užitek. Energijski in čustveni naboj take vadbe je bistveno bolj izpopolnjujoč, poveča se še tako potrebna motivacija in zadovoljstvo.

 

POMEN VADBE ZA GIBLJIVOST

 

V modernih časih, ko je človeški način življenja vedno bolj podvržen delu v sedečem položaju, se kot družba soočamo z izrazitim pomanjkanjem gibljivosti. Zaradi morebitnih omejitev v mobilnosti sklepa ali gibljivosti mišice smo nezmožni gibanja v polnem obsegu, oziroma je le to zelo omejeno. Če se te problematike ne zavedamo, lahko z vsakodnevnim gibanjem in treningom utrjujemo napačne gibalne vzorce, ki vodijo v bolečine, sčasoma pa se lahko pojavi tudi obraba sklepov. Vsem negativnim posledicam pa se lahko v večji meri izognemo, če razteznim vajam in vajam mobilnosti posvetimo dovolj pozornosti.

Gibljiva mišica nam v teoriji omogoča izvedbo večjega obsega giba, vendar je lahko zgolj gibljivost neuporabna, če je mobilnost omejena zaradi drugih faktorjev, na primer pomanjkanja moči v ekstremnih obsegih giba. Tukaj se ponovno vrnemo na vadbo za moč in ugotovimo, da se gibalne sposobnosti med seboj prepletajo in dopolnjujejo, torej nam mora biti v interesu izvajanje večjega števila različnih aktivnosti, če želimo zagotavljati funkcionalno in zdravo telo.

 

POMEN JEKLARNE

 

Jeklarna nam nudi vse zgoraj našteto, torej je za marsikoga, ki nima možnosti ali volje za samostojni trening, zelo pomemben faktor pri ohranjanju aktivnega življenjskega sloga. Poleg vsega omenjenega, ima Jeklarna še neprecenljiv psihološki faktor, saj vam energija in povezanost celotne ekipe trenerjev ter vadečih dajeta zagon za konsistentno obiskovanje treningov in izvajanje ostalih aktivnosti. 👊

Jeklarni se pridružiš s klikom na spodnji gumb.