JEKLARNA

Izostanek menstruacije
Lucija Slovša
dipl. med. sestra in osebna trenerka, šerif Jeklarne Vrhnika

Izostanek menstruacije zaradi pretiranega hujšanja je resen problem

Vsi smo že kdaj slišali, da se športnice pogosto srečujejo z izostankom menstruacije oziroma drugimi motnjami v menstrualnem ciklu. Ta pojav je pravzaprav zelo pogost tudi pri splošni populaciji žensk. Ženske, ki niso športnice se s tem spopadajo veliko pogosteje kot si mogoče na hitro predstavljamo.

 

 

ZAKAJ JE TEMU TAKO?

 

Najprej ponovimo osnove. Kaj sploh je menstruacija? Pojav predstavlja periodično fiziološko krvavitev iz maternice, ki se ponavlja v približno štiri tedenskih presledkih od nastopa prve menstruacije do nastopa menopavze oziroma zadnje menstruacije zaradi razpada maternične sluznice. Je vitalni znak reprodukcije in hkrati omogoča vpogled v hormonsko ravnovesje ženske. 

Poznamo več različnih motenj menstrualnega cikla, vendar se bomo tokrat osredotočili predvsem na amenorejo oziroma izostanek menstruacije. Amenorejo delimo na več načinov glede časa nastanka. Poznamo primarno in sekundarno amenorejo. Primarna amenoreja je opredeljena kot odsotnost prve menstruacije do 15. leta starosti ob že prisotnih drugih spolnih znakih, kot so razvoj dojk, poraščenost, itd. Sekundarna amenoreja pa je opredeljena kot odsotnost menstruacije za več kot tri cikle pri ženski, ki je predhodno imela vzpostavljen reden menstrualni cikel.

Na urejenost menstrualnega cikla ima vpliv več različnih dejavnikov. Najpogostejši dejavniki so prenizka ali previsoka telesna masa, neprimerna telesna sestava, intenzivna telesna aktivnost ter restrikcijske diete. Vse našteto v telesu povzroča dodaten stres. Sedaj nam je lahko že bolj jasno, zakaj se z motnjami v menstrualnem ciklu lahko srečuje celotna populacija žensk, ne samo ekstremne športnice. Stresni hormoni se v naših telesih proizvajajo z razlogom in v določeni meri na nas ne vplivajo slabo, če pa se le ti proizvajajo kronično, imajo lahko neugodne učinke na naše zdravje.

 

 

ZAKAJ JE TELOVADBA STRES?

 

Telesna aktivnost na menstrualni cikel vpliva na dva načina. Prvi je, da z izvajanjem telesne aktivnosti porabljamo energijo, ki jo zaužijemo. To predstavlja ugoden dejavnik, če je razmerje med zaužito in porabljeno energijo v sorazmerju. Pri ženskem spolu pa se zaradi želje po izgubi odvečne telesne mase pogosto zgodi, da zaužijemo veliko manj energije, kot jo čez dan porabimo in s tem smo v energijskem deficitu. S tem telo postavljamo v stresno okolje. Hormoni, ki regulirajo menstrualni cikel pa so na omenjeni energijski deficit ter posledično na stres zelo občutljivi, zato lahko ob daljšem obdobju hujšanja menstruacija izostane.

Drugi vpliv telesne aktivnosti na menstrualni cikel pa je skozi povečanje izločanja stresnega hormona, kot je kortizol. Kortizol ima prav tako velik vpliv na sproščanje spolnih hormonov. Če se kortizol zaradi kroničnega stresa sprošča v velikih količinah, s tem zatre nastajanje in posledično sproščanje spolnih hormonov in zato menstruacija izostane.

 

 

 

TELOVADBA NI EDINI KRIVEC ZA IZOSTANEK MENSTRUACIJE

 

Pri telesno aktivnih ženskah, ki se spopadajo z izostankom menstruacije, zelo težko izpostavimo samo en dejavnik, ki vpliva na ta pojav. Pogosto je glavni krivec eden, vendar se ta prepleta še z drugimi. 

Poleg telesne aktivnosti ima velik vpliv na menstrualni cikel tudi prehrana. Prehrana, ki je osiromašena z viri maščob (le te pogosto ženske zaradi slabe informiranosti povsem odstranijo iz svojega jedilnika) skoraj vedno privede do motenj v ciklu. Maščobe so glavni vir energije, iz katerih se lahko tvorijo vsi hormoni, zato so nujno potrebne v prehrani vsake ženske, sploh tistih, ki so na poti preobrazbe v obliki hujšanja ter žensk, ki so splošno telesno zelo aktivne. Poleg maščob so seveda pomembna tudi druga hranila, zato se vedno priporoča jesti uravnotežene obroke brez izločanja posameznih hranil.

Še en dejavnik, pa je psihični stres. Veliko se nas je zagotovo že srečalo z bolj stresnim obdobjem, ob katerem smo opazile, da nam je menstruacija zamujala nekaj dni, mogoče celo kakšen mesec. V tem primeru ni potrebno ustvarjati panike, saj se menstruacija vrne, ko stres mine. Če pa stresno obdobje traja dlje časa in ob tem menstruacija izgine za dlje časa, pa je potrebna resnejša obravnava.

Po vsem tem lahko povzamemo, da se je telesne aktivnosti, sprememb pri prehrani ali hujšanja potrebno lotiti počasi in nadzorovano. Vse spremembe in hude restrikcije lahko povzročijo motnje v ciklu, ki imajo na dolgi rok lahko hude neugodne vplive na zdravje žensk. Ženske pa se v obdobju, ko končno pričnemo delati na sebi in opažamo rezultate hujšanja in telesne aktivnosti, tega ne zavedamo oziroma se nočemo zavedati. Nizke vrednosti določenih spolnih hormonov močno vplivajo na srčno-žilni sistem, kostno maso, psihološki vidik ženske ter na plodnost ženske. Zato se vsake spremembe, večje ali manjše lotite počasi. Saj veste počasi se daleč pride.

 

 
Če si ženska in se lotevaš hujšanja ali želiš povečati nivo svoje telesne aktivnosti, potem ti z veseljem pomagamo ohraniti ravnovesje v tvojem telesu, da se izogneš neželenim posledicam izgube menstrualnega cikla. Sama sem šla čez kar hudo stresno obdobje in utrpela posledice, ampak sem se iz tega ogromno naučila in danes želim predvsem pomagati ostalim, da ne ponovijo moje napake. Prijavi se na brezplačen uvodni posvet z menoj in se pogovoriva.

 

VIRI:

 

Gibson MES, Fleming N, Zuijdwijk C, Dumont T (2020). Where have the periods gone? The evaluation and management of functional hypothalamic amenorrhea. J Clin Res Pediatr Endocrinol 12 (Suppl 1):18–27. doi:10.4274/jcrpe.galenos.2019.2019.S0178.

Williams N, Leidy HJ, Hill BR, Lieberman JL, Legro RS, De Souza MJ (2015). Magnitude of daily energy deficit predicts frequency but not severity of menstrual disturbances associated with exercise and caloric restriction. Am J Physiol Endocrinol Metab 308: E29–E39. doi: 10.1152/ajpendo.00386.2013.

Shufelt CL, Torbati T, Dutra E (2017). Hypothalamic amenorrhea and the long-term health consequences. Semin Reprod Med 35(3): 256–62.